He trobat la nova pàgina OPOSICON CRITICA DE BENEIXAMA(
http://oposicionbeneixama.blogspot.com/) i llig alguns articles crítics amb el poder municipal:
- ¿A que estamos jugando?
- Hay que “REGISTRARLO” todo
- TALANTE DIALOGANTE
Sembla que a l’Ajuntament de Beneixama hi ha opinions diferents sobre diferents temes. No unes millors i altres pitjors, distintes.
Em quede amb l’article més actual, “Talante dialogante”, ja que tracta temes numèrics des del punt de vista polític, una qüestió que sempre m’ha interessat per allò dels resultats electorals: quan apareixen les dades de les eleccions, siguen quines siguen, tots han guanyat.
Amb les dades de l’IPC també es pot jugar. (Qualsevol persona que vulga calcular l’IPC por fer-ho a la pàgina
http://www.ine.es/cgi-bin/certi?L=0).
Diu l’oposició que han pujat tots els impostos un 7%.
Han aplicat l’IPC, diuen els que manen.
I l’oposició diu que l’IPC del 2005 i 2006 és 6,4% i no el 7% (el 6,5% diu l’INE si el calcules per als dos anys junts).
Però, el poder no diu de quin període de temps han calculat l’IPC. Com sap l’oposició que es tracta dels dos últims anys?
I si es tractara de l’últim any i l’hagués multiplicat per dos?
Cal anar-se’n dos anys enrere, quasi tres, per calcular la pujada de preus que més s’aproxime a la realitat?
Estan parlant de les ordenances municipals que es van actualitzar el passat 2005 i entraren en vigor el 2006. (Les anteriors modificacions són del 2003 per al 2004 i 2005, tractant-se bàsicament d’augments dels impostos i taxes. Les signa Antonio T. Valdés Vidal i les podeu trobar a la pàgina
http://www.ladipu.com/home2.aspxevento=eventoswebeventosweb.EventosGetXmlLaDipu&idsesion=&nemot=entrada&idioma=es&contextomenu=&opcionmenu=0, una el 31 de desembre del 2003 i l’altra el 31 de desembre del 2005.)
Torne a l’IPC.
Imagineu-se que els qui manen a l’ajuntament han calculat l’IPC de l’últim any complet, d’octubre de 2006 a octubre de 2007, i pensen que com cal actualitzar els dos últims anys i, possiblement el que ve no l’actualitzaran, decideixen que siga aquest el valor que millor pot ajustar la pujada, i l’apliquen multiplicat per dos, pels dos últims anys passats sense pujada.
D’ octubre a octubre l’IPC és el 3,6% (a la Comunitat Valenciana el 3,7%). Doncs bé, 3,7 x 2 = 7,4%. Els pareix molt alta la pujada i baixen al 7% pensant en la ciutadania que paga. 0,4% de regal.
Al cap i a la fi és un criteri.
I les altres vegades que es van pujar impostos, quin criteri es va seguir?
He decidit comprovar-ho comparant les ordenances del 2003 i del 2005:
-
Impost de vehicles: els cotxes tenen pujades del 4,6%; del 6,2% ; del 7%,...va bé la cosa, però, arribem a les motos: les més grans el 7,9%, les de menor potència que són les més abundants: el
24,8%.-
La recollida de fem i altres residus: les vivendes i establiments comercials el 9,1%, però, els solars, cotxeres, ..: el
67% i el
70%.-
La tasa de l’aigua: la quota no puja (4,8€/trimestre) i la tasa per consum puja un 4,5%, un 6,25%,... no massa, ja sabem que cal fomentar el consum d’aigua a la nostra terra. Ara, la “acometida por obras” puja el
25%.-
El clavegueram: connectar una vivenda a la xarxa de clavegueram puja el
24%.
- La primera classificada és l’ordenança d’entrada de vehicles i guals permanents: Donar-se d’alta el 87,5% i la quota anual el 20%.
Açò també és un criteri: en la varietat està el gust!I no puc resistir-me a comparar l’impost sobre construccions:
-Passar del 2,8 al 3
com han fet ara és augmentar un
7%.
-Passar del 2,5 al 2,8,
que van fer els anteriors, és un augment del
12%.
El 5% de diferència.
I una altra diferència final: les anterior ordenances les signava Antonio T. Valdés Vidal i les actuals les signarà Amparo Barceló Segura.I una curiositat que he comprovat buscant dades:
l’IPC sempre és més alt, en tots els intervals de temps que jo he vist i he nomenat abans,
a la Comunitat Valenciana que a Espanya.(No m´ho puc creure tenint en compte que a Espanya manen Zapatero i Solbes i a la nostra terra mana Francisco Camps. Deu ser pel trasvassament de l’Ebre).